Olej kokosowy to nie jedyny cenny produkt z kokosa

Gdy zaczynamy interesować się tematyką zdrowego odżywiania i szukamy zdrowych alternatyw dla tradycyjnych, typowo polskich, ciężkich potraw czy wypieków, prędzej czy później trafiamy na olej kokosowy. Ta cudowna substancja znajduje naprawdę wszechstronne zastosowania nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce.

Organiczny olej koksowy – szczegóły na http://oleje-kokosowe.pl/olej-kokosowy/ – świetnie sprawdza się jako zamiennik masła czy smalcu w diecie wegańskiej. Jest to zdrowy tłuszcz nadający się doskonale do smażenia potraw, a ze względu na wysoką temperaturę dymienia nie zamienia się szybko w tłuszcz trans, którego lepiej unikać w naszej diecie, jeśli priorytetem jest dla nas zdrowie.

warto-uzywac-organiczny-olej-kokosowy-dla-zdrowia

Gdy zaś przygotowujemy zdrowe wypieki lub desery, to świetnym rozwiązaniem jest posłodzenie ich cukrem z miąższu kokosa. Cukier kokosowy to świetny zamiennik powszechnie stosowanego cukru buraczanego i trochę mniej znanego cukru trzcinowego. Jest on o wiele zdrowszy i przez sporą grupę osób uważany za smaczniejszy. Dzięki temu rodzajowi cukru wzbogacimy desery o kokosową nutkę smakową.

Mąka kokosowa z kolei to wybawienie dla zwolenników diety bezglutenowej, bo dzięki niej mogą przygotować zdrowe i pyszne wypieki bez konieczności udziału mieszanek mąk bezglutenowych, które nie każdemu przypadną do gustu. Mąka kokosowa nadaje wypiekom delikatny kokosowy smak, więc doskonale nadaje się do wypieku ciast owocowych, np. chlebków bananowych czy jako składnik spodu do tart. Jej aromat sprawia, że proste ciasto staje się bardziej wyrafinowane.